Het Voedingscentrum heeft de bar van Dansschool Bransz beloond met het Gouden Team: fit certificaat. Dat betekent dat de kantine een gezonder horeca-aanbod heeft en een gezondere uitstraling. Veel Wageningse sportkantines hebben meegedaan, Bransz is de enige in de stad die met goud werd beloond. Niet alleen in Wageningen maar zelfs landelijk is dit bijzonder: er zijn op dit moment slechts 15 gouden sportkantines in heel Nederland.

Wie langskomt op Nude 38, waar Bransz gevestigd is, en daar binnen bij de bar kijkt, ziet er tegenwoordig een heel gevarieerd aanbod van eten en drinken. Het loopt uiteen van snacks zoals popcorn en notenrepen, tot bekertjes groenten en verschillende soorten fruit.

Het gouden predicaat mag dus geen verrassing zijn. Er is duidelijk veel aandacht aan besteed. Dat zie je aan de manier van presenteren en de stijlvolle handgeschreven bordjes erbij, maar dat begon al bij de inkoop: “Het was moeilijker dan je dacht om de juiste voeding te vinden,” zei Haico. “Wie simpel inkoopt, koopt al snel ongezond. Het draait allemaal om de hoeveelheid suiker, zout en de energiewaarde per portie. Veel producten die gezond lijken vallen dan eigenlijk af.”

Bijzondere koffie

De beloning door het Voedingscentrum is een enorme opsteker, en toont dat Bransz op de goede weg is. Naast de lessen is er veel aandacht voor de hele lifestyle rond dans en beweging. Daar hoort bijvoorbeeld ook relaxen bij, met een bijzondere kop koffie of thee, zoals je die maar op weinig plekken in Wageningen kunt drinken – maar toch tegen kantine-prijzen. Haico zelf is een ware ‘latta artist’ en hij heeft op dit moment drie Bransz-barrista’s die dat met net zo veel passie de koffie- en theespecialiteiten bereiden.

De theespecialiteiten zijn gekozen op de functie van de thee in combinatie met bewegen. Na de bestelling: ‘Doe mij maar een kopje thee’! Volgt de vraag: Wil je opladen, of juist ontspannen. De biologische losse theeën komen rechtstreeks van het paradijs voor elke theeliefhebber de oude theefabriek in het noorden van Groningen.

Om de Barista-Skills te demonstreren tapt Haico een heerlijke Latte, met een vrolijk mannetje in het dikke schuim. Uiteraard zijn ook de koffiebonen met zorg uitgekozen. Om de klanten telkens te verassen met een smaakexplosie wordt er nog wel eens gewisseld met de bonen. Zo zijn er vaak bonen te vinden van Columbus koffie en Fier. Op dit moment schenken ze zelfs een artisan koffie van Ikigai. Opgehaald bij de koffieboeren zelf. De volle melk is uiteraard biologisch.

Ironisch genoeg was Latte Macchiato bij de beoordeling door het Voedingscentrum de enige ongezonde keuze in het assortiment. Maar dat mag: gezonde kantines geven gezondere producten een hoofdrol, zonder ongezonde keuzes helemaal te verbannen. 

 

Gezonde Uitstraling

Ook voor de gezonde uitstraling was veel waardering. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen gezonder kiezen als gezonde producten in een aantrekkelijk omgeving gepresenteerd worden. Bransz heeft deze zomer alles opnieuw vormgegeven. Er is geschilderd, getimmerd en gestyled, tot er een sfeer ontstond die je kunt omschrijven als ‘industrial chic’. Het moest een omgeving zijn waarin je je prettig beweegt, en die aanzet tot creativiteit en gezond gedrag.

Kom je ook eens een kopje thee of koffie drinken?

De Gezonde Sportkantine is een samenwerkingsproject van het Convenant Gezond Gewicht, NOC*NSF, Koninklijke Horeca Nederland (KHN), het Voedingscentrum, MVV Nederland, de KNHB, en de KNLTB.

/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/