Urban (HipHop Choreo)

Event Hours(8)

 • Maandag

  14:45 - 15:30

  Leeftijd: 4-5
  Docent: Alyah Westra

 • Maandag

  15:30 - 16:30

  leeftijd: 6-8
  Docent: Alyah Westra

 • Donderdag

  14:30 - 15:45

  Leeftijd: 6-8
  Docent: Nikisha Samson

 • Donderdag

  15:45 - 17:00

  Leeftijd: 9-11
  Docent: Nikisha Samson

 • Donderdag

  17:00 - 18:15

  Leeftijd: 12-14
  Docent: Nikisha Samson

 • Donderdag

  18:15 - 19:30

  Leeftijd: 15-17
  Docent: Nikisha Samson

 • Donderdag

  19:30 - 20:45

  Leeftijd: 17-29
  Docent: Nikisha Samson

 • Donderdag

  20:45 - 22:00

  Leeftijd: 30+
  Docent: Nikisha Samson

Wat is Urban en wat is HipHop?

Urban is een nieuwe benaming voor een samenvoeging van alle club- en straatdansstijlen die er op dit moment zijn. Hierbij horen cooral alle HipHop stijlen maar ook bijvoorbeeld House en Krump.

Waar bestaat de les uit?

Tijdens deze dansles Urban leer je verschillende HipHop Stijlen en dit doormiddel van frisse choreo’s die helemaal van ‘nu’ zijn. Wanneer je de basis van de HipHop stijlen beheerst, wordt je uitgedaagd om je eigen creativiteit en karakter toe te voegen aan het aangeleerde dansmateriaal. Zo maak je voor je het weet je eigen choreografie!

In de lessen wordt geoefend op:
– Techniek & Coördinatie
– Uitstraling & Zeggingskracht
– Creativiteit
– Opnamecapaciteit
– Kracht & Snelheid
– Uithoudingsvermogen
– Discipline

Naast het dansen leer je de achtergrond van de verschillende dansstijlen en het ontstaan daarvan, dit is belangrijk voor de zeggingskracht van je bewegingen. Ook wordt je mentaal getraind om snel een choreografie op te kunnen nemen.

Wat is de achtergrond van deze stijlen?

HipHop:

De Hiphop party/club dansstijl is onderverdeeld in drie periodes: 80’s Old School, 90’s Mid School en de New School • (Oldschool) HipHop Hiphop is ontstaan in de begin jaren ’70. Hiphop is niet specifiek een dansstijl maar een cultuur waarbij het gevoel van “eenheid” sterk naar voren werd gebracht in DJ-ing, MC-ing, Graffiti en … Bboying. Het begon met de uit Jamaica afkomstige DJ Kool Herc die in de eind jaren ’60 en begin jaren ’70 straatfeesten organiseerde om zo de jongeren uit de New Yorkse wijk de “Bronx” van het straatbende-geweld af te houden. De stijlen die in deze tijd gedanst werden zijn: Rocking en Bboying (Breakdance). Deze stijlen verdwenen gedurende de jaren 80 en ging over naar een nieuwe vorm van Hiphop dans dat zich aanpaste aan de veranderende Hiphop muziek. In de New Yorkse Hiphop clubs zijn de typische “80’s party Hiphop dansmoves ontstaan: The Running man, The Roger Rabbit, The Bart Simpson, The Steve Martin, The Kris Kros en vele andere. Dit wordt ook wel “Oldschool Hiphop dance” genoemd. • (Midschool) Hiphop “Midschool Hiphop dance” is de naam die het kreeg gedurende de jaren ’90. In deze periode concentreerden de dansers zich vooral op de puurheid en de rauwheid van de dans. De dansers wilden het straatgevoel weer terug hebben in de “dans-Swagger”. Je ziet dan ook de oude funkstijlen hier sterk in terug komen zoals Bugaloo, Tikking en Waving etc. Die stijlen werden dan gedanst op een wat nonchalantere manier in combinatie met de aloude Hiphop bounce! • (Newschool) Hiphop Old en Midschool HipHop vormen de complete basis voor de moderne Hiphop dans die wij vandaag de dag zien op tv en Youtube, ook wel “Newschool Hiphop dance” genaamd. Dit is een dynamische stijl waarbij de bouncing, poppin en flow- moves zegevieren op de meeslepende en punchy HipHop beats.

House:

Disco en Funk muziek waren de dansmuziekstijlen van de jaren ’70 en begin jaren ’80. Dit veranderde doordat er een nieuwe manier van muziek produceren doorbrak. De elektronische sound van de synthesisers en de samplers namen de disco/funk sound over en zo kreeg het een ander jasje, een nieuw gevoel, een nieuwe sound, statischer en heftiger! De genoemde disco en funk dansstijlen veranderden mee. De Spanish hustle en de 70’s club dance vormde de basis voor wat wij tegenwoordig House dance noemen. House dance is een combinatie van 80’s Hiphop dance, Capoeira, Jazz, African, Latin en Tap dance. Het voornaamste gevoel van House muziek en de House dansstijl is de “Jack” … die veelal werd gedanst in de begin jaren ’80 in de club scene, maar de “Jack” veranderde al gauw in een algemeen begrip in de House clubs. De eerste House dansers waren HipHop dansers en deze move is dan ook sterk beinvloed door de Hiphop “bounce”. De “Jack” samen in combinatie met de genoemde stijlen vormen samen een complete stijl dat is gebaseerd op het gevoel van House muziek!

Krump:

Krump style is een van de laatste grote ontwikkelingen binnen de Hiphop dans. Het is een explosieve, expressieve dansstijl waarbij de danser tot uiting komt in een krachtige en bijna spirituele sfeer! De uitvinder van Krump is voormalig Hiphop clown-danser “Tight Eyez”. Hij heeft Krump voortgebracht als uiting van zijn woede, frustraties en problemen die de ghetto’s van Los Angeles met zich meebrachten. Het idee van Krump is om dans als direct energiekanaal te gebruiken om negatieve energie om te zetten naar positieve. De naam Krump komt eigenlijk van K.R.U.M.P. en deze afkorting staat voor de volgende woorden: K-ingdom R-adical U-lifting M-ighty P-raise. Krump is een erg energieke, krachtige en expressieve dans stijl en wordt tegenwoordig veel gebruikt in combinatie met actuele Hiphop dansstijlen.

Helden

William “WilldaBeast” Adams & Janelle Ginestra-Adams, Parris Goebel, Robert Green, Sienna Lalau, Kaylynn “KK” Harris, Matt Steffaninia, Tricia Miranda, Jose “Hollywood” Ramos, Les Twins, Sean Bankhead

nl Nederlands
X