nl Nederlands

Ben je helemaal gek van theater en acteren? Dit jaar is ‘Bransz theater’ van start gegaan. Bransz theater komt voort uit de befaamde Jongeren theaterschool van Edgard Geurink die onder andere talenten voortbracht zoals Stijn Fransen (GTST), Titia Hoogendoorn (Spangas) en Egbert-Jan Weber (o.a. Michiel de Ruijter, Sint, Oesters van Nam Kee, Van God los, Brammetje Baas,  Huis van Anubis) . Het is een les waar jij alles leert over theater maken en acteren. Samen met jouw regisseur en spelcoach werk je naar een eindproduct toe. Dat kan bijvoorbeeld een presentatie, een film of een voorstelling zijn!

Wat is theater?

Theater is een verzamelnaam voor kunstvormen waarbij acteurs een levendige voorstelling maken voor een publiek. Het maken van theater kan op veel verschillende manieren.


De theater lessen en docent

De theaterlessen bestaan uit het leren van spelvaardigheden, improvisatie, mime (fysiek theater), tekstbehandeling, discipline en rol opbouw. Bij Bransz theater leer je dan ook verschillende theatervormen kennen.


Wie is Edgard Geurink?

Wij kunnen ons eigenlijk geen leukere en completere theatermaker voorstellen als Edgard. Edgard ‘is’ gewoon Theater. Elk ‘normale’ gesprek met Edgard wordt al snel een smaakvol en humoristisch theaterstuk, waar je zonder er bewust voor gekozen te hebben ineens graag in meespeelt. Grote kracht zit bij Edgard in het spiegelen en het samen onderzoeken naar waar een gevoel vandaan komt. Het volgende avontuur is dan hoe je dat gevoel duidelijk maakt aan je publiek. Dit kan heel klein, groot, fysiek of juist met woorden. Welke keus maak je hierin, hoe ervaar jij dat en hoe ervaart het publiek dat?
Het CV van Edgard is eindeloos. Zo heeft hij verschillende grote namen (zie de koptekst) in theaterland voortgebracht en is hij nouw betrokken geweest bij het ontstaan van de bekende theatergroep DOX van hildegard Draaijer. Met jongeren werken en ze sterk in de de (theater)wereld neerzetten, is een lange tijd het gene geweest waar Edgard het meest vol van was.


‘Frisse energie is wat de jongeren theaterschool nu nodig heeft!’

Edgards grootste missie dit jaar was om iemand te vinden die zijn oogappel, namelijk ‘de Jongeren theaterschool’ frisse energie inblaast. Waarom? ‘Het is lekker dat de jongeren weer op andere manieren uitgedaagd worden, door iemand die er voor 100% voor gaat. ‘Ik mis nu de tijd om er vol voor te gaan en dat is wel de energie die de jongerentheaterschool verdient en nodig heeft’, aldus Edgard. Vele grote namen in theaterland passeerde tijdens deze zoektocht de revue. Toch was de keus uiteindelijk makkelijk. Het moet gewoon Jan-Willem zijn!

Over Jan-Willem Slotboom

Allereerst zijn wij bij Bransz erg blij met Jan-Willem. Want de jongeren op een fijne manier uitdagen doet hij als geen ander. Net als bij Edgard is het bij Jan-Willem zo dat wanneer hij binnekomt het theaterstuk eigenlijk al is begonnen. Hij betrekt alle mensen in de ruimte en voor je het weet ben je deelgenoot van een instant-toneelstuk. Theater maken, musiceren en acteren is iets waar Jan-Willem al van jongs af aan mee bezig is. Wat extra leuk is, is dat Jan-Willem zelf ook begonnen is op de Jongeren Theaterschool. Door hard te werken kreeg hij na enkele jaren al kansen in de professionele theaterwereld. Als acteur, regiseur en muzikant zette hij al veel mooie stukken neer.
Jan-Willem werkt graag met improvisatietheater en terugspeeltheater, beiden vormen die je snel een zelfverzekerde speler (en mens) maken. Naast het acteren en regisseren is Jan-Willem ook actief als muzikant. Hij zet muziek dan ook ook graag op een creatieve manier in tijdens zijn theatervoorstellingen. Ook is Jan-Willem verbonden aan MoMo, een theatergezelschap waar hij theater en muziek maakt met mensen met een verstandelijke beperking.

“Het theater is voor mij een magische plek, een ruimte die verhalen tot leven kan laten komen en die mensen laat veranderen in karakters die het publiek kunnen emotioneren. Ik houd ervan de diepte in te gaan maar ben ook een grote fan van humor en dynamiek. Dit proces wil ik het liefste met zoveel mogelijk mensen delen”, Aldus Jan-Willem.

Houd jij van acteren en wil je graag meer leren over het theater? Meld je dan snel aan bij de Bransz-Theater!