Tapdance

Event Hours(2)

 • Zondag

  19:45 - 21:00

  Leeftijd: 16+
  Docent: Mirjam Schaart

 • Zondag

  21:00 - 22:15

  Leeftijd: 16+
  Docent: Mirjam Schaart

Wat is Tapdance?

Tap Dance is een dansstijl waarbij muzikaliteit een belangrijke rol speelt. Bij Tap Dance draag je speciale schoenen waar onder de hak en de neus van de schoen ijzers zijn bevestigd. Door op de juiste manier te tappen met je voeten ontstaat muziek en dans tegelijkertijd.

Tap Dance is een dansstijl die zich kenmerkt door supersnelle voetritmen en show, het geeft je het gevoel dat je een muziek maakt. Ritme, coördinatie en samenwerking spelen een grote rol in deze lessen.

Waaruit bestaat de les?

We starten de les met een opwarming en spierversterkende oefeningen. Daarna gaan we de verschillende technieken en danspassen aanleren waardoor er uiteindelijk een choreografie gemaakt kan worden. Die samensmelting van de techniek, het geluid en de danspassen worden afgewerkt door er een totale dans van te maken met uiteraard het showelement dat bij Tap hoort.

Wat is de achtergrond van deze stijl?

Het tapdansen had zijn oorsprong in de jaren dertig van de 19e eeuw in de wijk Five Points in New York als een mengeling van de Afrikaanse shuffle en Ierse, Schotse en Engelse step dances.

Dansers uit verschillende immigrantengroepen gingen met elkaar de strijd aan met hun beste passen, waaruit een Amerikaanse stijl ontstond. Vanaf de jaren dertig mengde tapdansen zich ook met lindy hop. Flying swing outs en flying circles zijn lindyhop passen met tappen erin verwerkt.

De tijd van het onstaan van de tap is van 1900 tot 1955, toen was het de belangrijkste showdans op onder andere Broadway. Vanaf de jaren dertig waren de beste tapdansers ook op televisie en in films te zien.

Helden

Jack Bow, José Lewis, Benjamin Feliksdal, Fred Astaire, Sammy Davis jr, Drew Tyler Bell, Michael Flatley, Buddy Ebsen (Jed Clampett), Gene Kelly, Ann Miller, Bill Robinson (Bojangles) en Eleanor Powell.

nl Nederlands
X