nl Nederlands

Street Styles

Street Styles

Event Hours(3)

 • Woensdag

  15:45 - 17:00

  Leeftijd: 7-12
  Docent: Sequoia Kainama

 • Woensdag

  17:00 - 18:00

  Leeftijd: 5-6
  Start vanaf 4 aanmeldingen

 • Woensdag

  18:15 - 19:30

  Leeftijd: 13-25 jaar
  Docent: Sequoia Kainama

Wat is Street Styles?

Street Styles is een combinatie van HipHop, Locking, Popping, House en Krumping.

 

Wat is HipHop?

Hiphop: De Hiphop party/club dansstijl is onderverdeeld in drie periodes: 80’s Old School, 90’s Mid School en de New School • (Oldschool) HipHop Hiphop is ontstaan in de begin jaren ’70. Hiphop is niet specifiek een dansstijl maar een cultuur waarbij het gevoel van “eenheid” sterk naar voren werd gebracht in DJ-ing, MC-ing, Graffiti en … Bboying. Het begon met de uit Jamaica afkomstige DJ Kool Herc die in de eind jaren ’60 en begin jaren ’70 straatfeesten organiseerde om zo de jongeren uit de New Yorkse wijk de “Bronx” van het straatbende-geweld af te houden. De stijlen die in deze tijd gedanst werden zijn: Rocking en Bboying (Breakdance). Deze stijlen verdwenen gedurende de jaren 80 en ging over naar een nieuwe vorm van Hiphop dans dat zich aanpaste aan de veranderende Hiphop muziek. In de New Yorkse Hiphop clubs zijn de typische “80’s party Hiphop dansmoves ontstaan: The Running man, The Roger Rabbit, The Bart Simpson, The Steve Martin, The Kris Kros en vele andere. Dit wordt ook wel “Oldschool Hiphop dance” genoemd. • (Midschool) Hiphop “Midschool Hiphop dance” is de naam die het kreeg gedurende de jaren ’90. In deze periode concentreerden de dansers zich vooral op de puurheid en de rauwheid van de dans. De dansers wilden het straatgevoel weer terug hebben in de “dans-Swagger”. Je ziet dan ook de oude funkstijlen hier sterk in terug komen zoals Bugaloo, Tikking en Waving etc. Die stijlen werden dan gedanst op een wat nonchalantere manier in combinatie met de aloude Hiphop bounce! • (Newschool) Hiphop Old en Midschool HipHop vormen de complete basis voor de moderne Hiphop dans die wij vandaag de dag zien op tv en Youtube, ook wel “Newschool Hiphop dance” genaamd. Dit is een dynamische stijl waarbij de bouncing, poppin en flow- moves zegevieren op de meeslepende en punchy Hiphop beats!

 

Wat is Locking?

In de late jaren ’60 en jaren ’70 vormde Funk muziek de basis voor de dansstijl “Locking”. Het werd vooral gedanst in de jaren ’70 in de Soultrain TV dance shows en het is eigenlijk de voorloper van de jaren ’80 (Oldschool) Hiphop party dance! Bij “Locking” is er een wisselwerking van het vastzetten (‘lock’) van een beweging met je lichaam en weer ontspannen. {Soultrain danser Mr. Don Campbell is de uitvinder van de “Lock” move (eind jaren ’60) en werd ermee geprezen door zijn mede soultrain dansers}. Hieruit vloeide een eigenwijze stijl voort waarbij het vermaak en de interactie met het publiek sterk naar voren werd gebracht, met moves zoals de Funky Chicken, The Pimpwalk, The Guitar, The Scoobot tot “The Lock”. Locking kent snelle bewegingen, echter na elke beweging sta je stil alsof je naar een serie foto’s kijkt. Locking is één van de door “Hiphop cultuur” geadopteerde Funk dansstijlen en draagt het authentieke gevoel met zich mee! Een groovy en karakteristieke dansstijl bekend om het “stoppen en doorgaan” en het “pointen en locken” met een onweerstaanbare funky groove! Locking moves worden nog vaak gebruikt in de hedendaagse Hiphop dans, maar wordt meestal gedanst op originele Funkmuziek!

 

Wat is Popping?

De bekende robot-achtige stijl met zn “Moonwalk” (“Backslide”) waar Michael Jackson wereldberoemd mee is geworden is een stijl die zijn roots terug vind in het stadje Fresno in California. De uitvinder is “Mr. Boogaloo Sam” en hij stond bekend om zijn “hit” en “pop” bewegingen die werden uitgevoerd op de Funk beats van de jaren ’70. Popping wordt dan ook gezien als een Funk dansstijl, voorloper van de jaren ’80 (Oldschool) Hiphop party dance en later geadopteerd door de “Hiphop cultuur”. Er doen zich verschillende stijlen voor in Popping waaronder: animation, boogaloo, tikking, crazy legs, liquid dance, tutting, waving, strobing, strutting en nog wat andere stijlen. {Al deze stijlen worden meestal in combinatie gedanst en worden ondergebracht onder de naam “Popping” en Popping wordt dan ook als “een” dansstijl beschouwd.} De mix van de vele stijlen zorgen voor een weergaloos effect van stoppende, robotachtige, tikkende, isolerende en golvende bewegingen en worden meestal uitgevoerd op stuwende jaren ’70 en jaren ’80 Funk muziek. (Popping komt het meest voor in de hedendaagse Hiphop dans en wordt ook vaak als warm up gebruikt voor de underground danscompetities.)

Wat is House?

Disco en Funk muziek waren de dansmuziekstijlen van de jaren ’70 en begin jaren ’80. Dit veranderde doordat er een nieuwe manier van muziek produceren doorbrak. De elektronische sound van de synthesisers en de samplers namen de disco/funk sound over en zo kreeg het een ander jasje, een nieuw gevoel, een nieuwe sound, statischer en heftiger! De genoemde disco en funk dansstijlen veranderden mee. De Spanish hustle en de 70’s club dance vormde de basis voor wat wij tegenwoordig House dance noemen. House dance is een combinatie van 80’s Hiphop dance, Capoeira, Jazz, African, Latin en Tap dance. Het voornaamste gevoel van House muziek en de House dansstijl is de “Jack” … {dat veelal werd gedanst in de begin jaren ’80 als een sexuele uiting onder de mannen en vrouwen in de club scene, maar de “Jack” veranderde al gauw in een algemeen begrip in de House clubs en werd niet langer gezien als een sexuele uiting maar als} … een nieuwe manier van bewegen dat sterk werd beinvloed door de Hiphop “bounce”. De “Jack” samen in combinatie met de genoemde stijlen vormen samen een complete stijl dat is gebaseerd op het gevoel van de Muziek! House Music!

 

Wat is Krumping?

Krump style is een van de laatste grote ontwikkelingen binnen de Hiphop dans. Het is een explosieve, expressieve dansstijl waarbij de danser tot uiting komt in een krachtige en bijna spirituele sfeer! De uitvinder van Krump is voormalig Hiphop clown-danser “Tight Eyez”. Hij heeft Krump voortgebracht als uiting van zijn woede, frustraties en problemen die de ghetto’s van Los Angeles met zich meebrachten. {Hij heeft ons geleerd om Krump als directe energiekanaal te gebruiken om negatieve energie om te zetten naar het positieve en is bedoeld als instrument om God te danken voor deze mogelijkheid}. De naam Krump komt eigenlijk van K.R.U.M.P. en deze afkorting staat voor de volgende woorden: K-ingdom R-adical U-lifting M-ighty P-raise. Krumps is tot nu toe de meest energieke, krachtige en expressieve dans en wordt tegenwoordig veel gebruikt in combinatie met de actuele Hiphop dansstijlen.

 

Waaruit bestaat de les?

Een Street Styles les begint met een stevige warming up waarbij kracht en souplesse ontwikkeld worden. Vervolgens wordt er gewerkt aan verschillende technieken waarbij coördinatie en lichaamsbewustzijn een grote rol spelen. Het laatste half uur van de les wordt er gewerkt aan een choreografie waarin de geoefende technieken verwerkt zijn en dansgevoel en plezier het ultieme doel is.

 

Wat is de achtergrond van deze stijl?

Alle straat stijlen hebben allereerst hun eigen achtergrond en pioniers. De straatstijlen die wij dansen vinden hun oorsprong in de jaren ’70 in de ghetto’s van de grote steden in Amerika maar heeft zich mede dankzij video clips razendsnel verspreid. Een van de belangrijkste aspecten die je terugziet in straat stijlen is het battelen, “strijden” tegen elkaar door middel van dans. Pas sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw worden de straat stijlen in toenemende mate ook een podiumkunst en zijn er ‘Urban’-dansopleidingen. Voor die tijd leerden hiphopdansers voornamelijk door in vriendengroepen (crews) zelf te experimenteren met bewegingen die ze zelf bedachten of van anderen afkeken.

 

Helden

Storm, Ken Swift, Crazy Legs, Hilty & Bosch, Boogaloo Sam, Don ‘Campbellock’ Campbell, The Electric Boogaloos, The Lockers