Stijldansen

Event Hours(2)

 • Zondag

  19:30 - 21:15

  Leeftijd: 18+ (beginners)
  Docent: Peter van Breenen

 • Zondag

  20:15 - 22:00

  Leeftijd: 18+ (gevorderden)
  Docent: Peter van Breenen

Wat is Stijldansen?

Stijldansen is een stijl waarbij in paren wordt gedanst. De paren dansen figuren die bij de muziekstijl horen, zo krijg je voor verschillende soorten muziek ook verschillende dansen. De dansstijlen worden binnen het stijldansen verdeeld in de ballroom- en Latijns-Amerikaanse dansen.

Elke dans heeft zijn eigen dansfiguren. Een dansfiguur is een serie van danspassen en/of bewegingen op muziek die gezamenlijk de choreografie van een dans vormen.

Waaruit bestaat de les?

U leert tijdens de Stijldans les verschillende dansen, te verdelen in de Ballroom en de Latin. Tijdens de lessen zullen we dansen aanleren, uitbreiden en herhalen!
Er word gestart met het aanleren van de basispassen van twee dansen, vervolgens leert u snel enkele variaties en zo bouwen we het langzaam op.
 
Uiteindelijk zijn er tien dansen te leren waarvan u er zes in de eerste cursus zult leren.

Wat is de achtergrond van deze stijl?

Door de eeuwen heen heeft men altijd gedanst, iedere cultuur had en heeft wel zijn eigen dans. De eerste ‘roots’ van het ballroomdansen zijn al aan het eind van de 16de eeuw te vinden. In de 17de en 18de eeuw kwam er door het hof van koning Lodewijk veel stimulans voor het uiten van (dans)kunst. Er kwamen grote jurken en korsetten voor de dames. De heren droegen de voorlopers van onze “nette pakken” en liepen op schoenen met hakken. De dansen werden hierdoor statig en nogal stijfjes uitgevoerd omdat men zich niet goed kon bewegen. Het moderne ballroomdansen raakte pas rond begin 1900 in opmars.

De eerste danswedstrijd die in Europa bekend werd, was het door Camille de Rhynal, een choreograaf en danser, in 1907 georganiseerde Tango-toernooi in Nice. In 1909 werd in Parijs door hem de eerste Wereldkampioenschappen gehouden. Daarna raakte de ontwikkeling van het stijldansen in een ware stroomversnelling. In 1924 nam de Imperial Society of Teachers of Dancing (ISTD) het initiatief om de dansen te standaardiseren. Alex Moore, zelf een groot danser en dansleraar was de eerste die een technische analyse maakte van de vele honderden danspassen en figuren binnen de standaarddansen.

Helden

Euvgenia Parakhina, Koen Brouwers & Roemjana de Haan.

nl Nederlands
X