Spitzen

Spitzen les

Event Hours(2)

 • Donderdag

  18:00 - 18:45

  Leeftijd: 11+
  Docent: Cleo Jonker

 • Donderdag

  20:00 - 20:45

  Leeftijd: 17+
  Docent: Laurien Draaijer

Wat is Spitzen?

Spitzen is een speciale techniek binnen het klassiek ballet (die later ook werd gebruikt in moderne dans) waarbij de danser schoenen aan heeft met een hard blok bij de tenen, gemaakt van papier-maché en enkele lagen stof. Deze schoenen heten spitzen en daarnaar is de dans vernoemd. Dankzij dit schoeisel kan de danser letterlijk op haar (of zijn) tenen staan en zo “zweven” over het podium. De spitzen en de halflange witte tutu zijn het kenmerk van de romantische ballerina. Het dansen op de toppen van je tenen vergt veel kracht maar ziet er adembenemend uit.

Let op: Bij spitzen hoort een fysieke keuring en het daarbij horend bewegingsadvies. Niet iedereen heeft de voeten en enkels om langdurig veilig op spitzen te staan. Tegenwoordig zijn de spitzen wel zodanig goed, dat het voor steeds meer mensen fijn en haalbaar is langdurig op spitzen te dansen.

Waar bestaat de les uit?

Spitzenlessen kun je pas volgen als je enkele jaren ervaring hebt met klassiek ballet en minimaal 12 jaar oud bent. De les begint aan de barre en verschuift vervolgens (als de dansers sterk genoeg zijn) naar het midden van de zaal om daar verder te dansen.

Wat is de achtergrond van deze stijl?

Het was danseres Marie Taglioni die in 1832 als eerste het bekende stuk ‘La Sylphide’ op de toppen van haar tenen danste. Gewichtloos, licht en gracieus. Omdat dansen op de toppen van de tenen haast onmogelijk is, werd speciaal schoeisel geïntroduceerd: de spitz, een stevige balletschoen met een harde teen. Marius Petipa heeft de spitz in de 19e eeuw doorontwikkeld. De moderne spitzen kwam er nadat ballerina Anna Pavlova in de vroege 20e eeuw haar eigen paar voorzag van zolen uit versterkt leer en de tippen liet afvlakken en verharden.

Helden

Marie Taglioni, Anna Pavlova, Maja Plisetskaja, Svetlana Zakharova, Elisa Carrillo Cabrera, Igone de Jongh

nl Nederlands
X