Foto: Catalijn Adelmund

Op zondag 9 december is er weer Muziek bij de Buren in Wageningen. Iedereen kan dan zomaar binnenlopen in maar liefst 39 huiskamers, verspreid over de stad, voor korte optredens. 

Meiden uit de kersverse tiener Selectie van Bransz hebben de laatste weken hard gewerkt aan een fantastische multidisciplinaire locatievoorstelling voor muziek bij de Buren. 

Onze wel erg speciale act waarbij niet alleen drie Bransz danseressen maar ook twee stadsdichters, een gitarist, pianist/componist en een kunstenares aan meedoen, wordt gespeeld op het adres, Spijk 1a.

De tijden zijn: 13.15 tot 13.45 uur, 14.45 tot 15.15 uur en 16.15 tot 16.45 uur. Het is gratis toegankelijk. Zorg dat je er op tijd bent, want er kunnen maar 25 mensen per voorstelling naar binnen.

Meer over Muziek bij de Buren

Dit bijzondere evenement wordt om 12.00 uuur feestelijk geopend bij Thuis, met een muzikaal totaalspektakel.Hermanus Artisticus, organisator van de feestelijke opening: “Het is fijn dat de mensen eerst even samen kunnen komen. Hun fantasie zal geprikkeld worden. Van daaruit kunnen ze uitzwermen naar al die gastvrije huiskamers voor hun muzikale reis door de stad.”

Aan de openingsvoorstelling doen heel wat artiesten mee. Hermanus Artisticus: “Op een bepaald moment opperde ik het idee om dans toe te voegen aan de muziek. De enthousiaste reacties waren hartverwarmend. Alsmaar meer mensen haakten aan. Het wordt een prachtig geheel van film, dans, muziek en poëzie. We beelden samen een verhaal uit over persoonlijke groei. Al die verschillende artiesten brengen hun talenten samen tot één geheel, zodat die groei haast letterlijk te zien is.”

En later op de dag in de huiskamers? Hermanus Artisticus: “Dit openingsverhaal zal in de loop van de dag verder groeien en zijn eigen leven leiden in de huiskamers. Het wordt een vervolgverhaal dat zich als een vlammetje over de stad verspreidt. Want in essentie draait het telkens hier om, in al die huiskamers: de artiesten tonen hun passie en fantasie, vertaald in de muziek. En het publiek mag daar deel van uitmaken. Dat is de kracht van Muziek bij de Buren.”

Wie doet er mee aan de openingsvoorstelling?

Laurien Draaijer (choreografie, dans), Anne Eshuis en Ilse Keukens (dans), stadsdichter Ivanka de Ruijter en voormalig stadsdichter Martijn Adelmund (poëzie), Marijn van Doorn (gitaar), Mali Boomkens (viool), Haico van Dijk (producent, techniek, choreografie) en Hermanus Artisticus (piano, concept, director, producent). De toegang is gratis.

Daarna zijn er van 13.00 tot 17.00 uur gratis optredens in 39 huiskamers verspreid over Wageningen. Het programma staat op de website wageningen.muziekbijdeburen.nl en in het programmakrantje, te vinden op verschillende plekken in de stad.

Afsluiting met een gratis en verrassend eindfeest voor iedereen

Het festival wordt afgesloten met een gratis en verrassend eindfeest voor iedereen in theater Junushoff van 18.30 tot 22.00 uur.
Ook in de Junushoff is er om 17.30 uur een diner verzorgd door Toine Kookt. Alle medewerkers van MbdB zijn hiervoor uitgenodigd, maar ook bezoekers kunnen dit jaar aanschuiven, voor een kleine bijdrage van € 7,50 (voor de organisatie van het festival).

Het aantal plekken voor het diner is beperkt, dus reserveren is nodig. Je kan reserveren door een mail te sturen naar wageningen@muziekbijdeburen.nl met je naam + aantal personen

Foto: Catalijn Adelmund

Artist info Remko Zijlstra