nl Nederlands

Foto’s: Martijn & Catalijn Adelmund

Weet je dat Wageningen 8 molens heeft gehad? Een ervan staat er nog, en vlak onder die molen wordt jaarlijks de Molenmarkt gehouden. In het weekeinde van 8 september was het alweer de 40ste Molenmarkt en Bransz was volop aanwezig.

“Hoe ver mag ik over de rand hangen?” vroeg een van de dansers. Het leek best gevaarlijk, zo dicht bij de rand van de stelling rond de molen, maar het kon niet anders in verband met de zichtlijnen van het publiek. Communicatie tussen de choreograaf en de theatertechnicus via een ouderwetse telefoon in de molen: “Ja, we beginnen zo. En zet het geluid maar iets zachter tijdens de sprekers.”

Dansen met de buren

Bij de officiële opening van markt keek onze selectie 14+ en performance groep neer op het publiek van een duizelingwekkende hoogte. Na een korte repetitie klonk er een soundscape over de hoofden van de marktbezoekers, waarna iedereen de jonge dansers kon zien bewegen vanaf de stelling rondom de molenromp. Het was – heel toepasselijk een winderige dag – waardoor de ‘waaiende bewegingen’, in de contemporary choreografie helemaal tot hun recht kwamen.

Elders op de markt, vlak bij de rommelmarkt, was de Bransz-stand, waar enthousiast geflyerd werd en veel mensen belangstelling toonden. Er werd zelfs even ‘gevolksdanst’ met de buren. Dit was ook de plek waar later workshops en demonstraties werden gehouden.

Optreden bij Ons Huis

Eigenlijk waren er drie grote optredens die dag, want naast de opening en de activiteiten bij de stand, was er ook een groot optreden tegenover buurthuis Ons Huis. Halverwege de middag konden een aantal klassen van verschillende dansstijlen hun vaardigheden tonen.

Het publiek was vertederd door de kleine ballerina’s van Bransz Kids, onder de indruk van de balletdansers (Bransz Academy), en klapte enthousiast mee met de hiphop (Bransz Street). Choreograaf Haico en de verschillende leraren gaven uitleg over alle stijlen.