de foto is van onze hiphop docent Yuri tijdens van de belangrijkste underground hiphop dans competitie 'Juste Debout'

We gaan je meer vertellen over HipHop! Wist jij dat HipHop eind jaren ’60, begin jaren ’70 is ontstaan? Dat deze dansstijl ontstond tijdens straatfeesten die de Jamaicaanse DJ Kool Herc organiseerde om jongeren uit de “Bronx” van het geweld af te houden? Nee? Lees meer in dit artikel!

Wat is HipHop?

Geschiedenis

De Hip hop party/club dansstijl is onderverdeeld in drie periodes: 80’s Old School, 90’s Mid School en de New School (Oldschool). Hip hop is ontstaan in de begin jaren ’70, het is niet specifiek een dansstijl maar een cultuur waarbij het gevoel van “eenheid” sterk naar voren werd gebracht in DJ-ing, MC-ing, Graffiti en Bboying.

Het begon met de uit Jamaica afkomstige DJ Kool Herc die in de eind jaren ’60 en begin jaren ’70 straatfeesten organiseerde. Hij wilde op deze manier de jongeren uit de New Yorkse wijk de “Bronx” van het straatbende-geweld af houden.

De stijlen binnen HipHop

De stijlen die in deze tijd gedanst werden zijn: Rocking en Bboying (Breakdance). Deze stijlen verdwenen gedurende de jaren 80 en ging over naar een nieuwe vorm van Hip hop dans dat zich aanpaste aan de veranderende muziek. In de New Yorkse clubs zijn de typische 80’s party Hip hop dansmoves ontstaan, zoals The Running man, The Roger Rabbit, The Bart Simpson, The Steve Martin, The Kris Kros en vele andere. Dit wordt ook wel “Oldschool Hip hop dance” genoemd.

“Midschool Hip hop dance” is de naam die het kreeg gedurende de jaren ’90. In deze periode concentreerden de dansers zich vooral op de puurheid en de rauwheid van de dans. De dansers wilden het straatgevoel weer terug hebben in de “dans-Swagger”. Je ziet dan ook de oude funkstijlen hier sterk in terug komen zoals Bugaloo, Tikking en Waving etc. Die stijlen werden dan gedanst op een wat nonchalantere manier in combinatie met de aloude Hiphop bounce!

Old en Midschool HipHop vormen de complete basis voor de moderne Hip hop dans die wij vandaag de dag zien op tv en Youtube, ook wel “Newschool Hiphop dance” genaamd. Dit is een dynamische stijl waarbij de bouncing, poppin en flow- moves zegevieren op de meeslepende en punchy Hiphop beats!

Benieuwd naar HipHop bij Bransz? Kijk bij Street Styles in ons lesrooster!

nl Nederlands
X