Klassiek Ballet

Klassiek Ballet

Event Hours(5)

 • Donderdag

  14:30 - 15:30

  Leeftijd: 4.5-6
  Docent: Cleo Jonker

 • Donderdag

  15:30 - 16:45

  Leeftijd: 7-10
  Docent: Cleo Jonker

 • Donderdag

  16:45 - 18:00

  Leeftijd: 11-16
  Docent: Cleo Jonker

 • Donderdag

  18:45 - 20:00

  Leeftijd: volwassenen (17+)
  Docent: Laurien Draaijer

 • Donderdag

  20:45 - 22:15

  Leeftijd: volwassenen (17+)
  Docent: Laurien Draaijer

Wat is Klassiek Ballet?

Ballet was de eerste academische dansvorm. De speciale techniek waarbij het uitdraaien en strekken van benen en voeten en gebruik van ronde armen en opwaartse bewegingen centraal staat is al eeuwen vrijwel onveranderd. Wel zijn in de loop der jaren twee stromingen binnen het klassiek ballet ontstaan, het Engelse systeem van de Royal Academy of Dance (RAD) en het Russische leersysteem van Vaganova. Ballet wordt over het algemeen op klassieke muziek gedanst. Sierlijk, licht en sprookjesachtig zijn de kernwoorden bij deze stijl.

Waaruit bestaat de les?

De les begint aan de barre (een lange stok aan de muur), waarbij de ballettechniek tijdens een reeks vaststaande oefeningen wordt getraind. Het vergt veel discipline en doorzettingsvermogen om de techniek onder de knie te krijgen, maar het resultaat is een sierlijk, sterk en lenig lichaam. Vervolgens gaan we naar het au milieu (het midden van de danszaal) om de getrainde technieken in dans om te zetten. We eindigen de les met een verplaatsing (door de zaal dansen), springen en draaien. We sluiten af met een rustige cooling down en een stretch (het rekken van de spieren).

Wat is de achtergrond van deze stijl?

Het ballet ontstond in de 15e eeuw in Italië en het woord ballet is afgeleid van het Italiaanse woord ‘ballare’ dat dansen betekent. Veel balletten in de 15e eeuw werden uitgevoerd met taferelen uit de Romeinse en Griekse mythologie. Het ballet werd vanuit Italië naar Frankrijk gebracht en ontwikkelde zich daar in de 16e eeuw aan de Franse hoven. Ballet hoorde bij het amusement van het hof.

De eerste balletvoorstellingen in theaters, als onderdeel van opera’s, dateren van 1669. In het begin dansten adellijke hovelingen het ballet. Dit waren amateurs die klassiek hadden leren dansen als onderdeel van hun opvoeding. Maar dankzij de Royal Académie de la Danse, de eerste hogeschool voor dans, ontwikkelden de technieken zich zo zeer dat alleen mensen die er speciaal voor opgeleid waren deze ingewikkelde dans nog konden opvoeren op de hoven.

Tijdens de romantiek werden sprookjes vertaald naar het podium door middel van ballet en klassieke muziek. Door de ontwikkeling van de pointe-techniek (spitzen) en de verfijning van ballet in Rusland door onder andere Marius Petipa bleef ballet tot op de dag van vandaag een populaire dansvorm. De meest bekende balletten zijn: Het Zwanenmeer, De Notenkraker, Coppélia, Giselle, Sleeping Beauty, La Sylphide en Romeo en ymke.

Helden

Marius Petipa, Maurice Béjart, Serge Diaghilev, Rudi van Dantzig, Hans van Manen, Toer van Schayk, Olga de Haas, Igone de Jongh, George Balanchine, Mikhaïl Barysnikov.

nl Nederlands
X