Jazzdance

Jazzdance Bransz

Event Hours(7)

 • Vrijdag

  10:00 - 11:15

  Leeftijd: 30+
  Docent: Aneesa Inaad

 • Vrijdag

  16:00 - 17:00

  Leeftijd: 6-8
  Docent: Aneesa Inaad

 • Vrijdag

  17:00 - 18:15

  Leeftijd: 9-11
  Docent: Aneesa Inaad

 • Vrijdag

  18:15 - 19:30

  Leeftijd: 12-15
  Docent: Aneesa Inaad

 • Vrijdag

  19:30 - 21:00

  Leeftijd: 16+
  Docent: Aneesa Inaad

 • Vrijdag

  21:00 - 22:15

  Leeftijd: Volwassenen (25+)
  Start vanaf 4 aanmeldingen

 • Zaterdag

  11:45 - 12:45

  Leeftijd: 6-8
  Start vanaf 4 aanmeldingen

Wat is Jazzdance?

Jazz is een zeer dynamische dansvorm waarin verschillende aspecten als ritme, snelheid, techniek en kracht aan bod komen. Het is een dansstijl waarin de kenmerken van de klassieke en moderne dans terug te zien zijn op een swingende manier maar waar we ook de swingende Afrikaanse bewegingen en strakke showjazztechnieken niet mogen vergeten.

Ook worden de stoere moves van streetdance zeker niet vergeten en worden deze verwerkt in de les! Niet alleen de danspassen zijn variërend ook de muziek is breed georiënteerd; van de top 40 tot oude jazzmuziek tot Afrikaanse klanken.

Jazzdans is een Amerikaanse dansstijl die opkwam aan het begin van de vorige eeuw. De jazztechniek kenmerkt zich door het geïsoleerd bewegen van lichaamsdelen (hoofd, schouders, bekken) en de vele bewegingen met licht gebogen benen. Jazz is feitelijk een mengeling van Afro-Amerikaanse en Euro-Amerikaanse dansstijlen.

Dansers en choreografen die met hun vernieuwende aanpak belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van jazzdans zijn Jack Cole, Lester Horton, Bob Fosse en Alvin Ailey.

Waaruit bestaat de les?

De les zelf bestaat uit een warming up, gevolgd door een reeks van techniekoefeningen om het lichaam los te maken. Een belangrijke oefening daarbij is de isolatieoefening, waarmee je alle lichaamsdelen los van elkaar leert bewegen. De les bevat veel swing, verplaatsing door de ruimte en danspassen laag bij de grond. Bovendien wordt er gewerkt aan de mooiste choreografieën.

Wat is de achtergrond van deze stijl?

Niet lang nadat de eerste Europeanen zich vestigden in De Nieuwe Wereld – zoals zij Amerika noemden – brachten ze er ook slaven heen vanuit Afrika. Veel elementen in de jazz, zoals de ritmiek, zijn terug te voeren op van oorsprong Afrikaanse muziek en dans. In de dans uit de karakteristieke polyritmiek zich in de isolaties, waarbij lichaamsdelen elk in ander ritme worden bewogen. Maar ook typisch Europese harmonieën zijn te herkennen in de jazzmuziek en de daarbij behorende dans.

Helden

Jack Cole, Bob Fosse, Alvin Ailey, Lester Horton, Eugene Louis “Luigi” Faccuito, Hans van Manen, Katerine Dunham, Jerome Robins, Eddie de Bie, Helen le Clercq, Felix White

nl Nederlands
X