Historie

Theo Bransz, oprichter dansschool Bransz.

Theo Bransz

Monique Cambon, zij nam Bransz over van Theo Bransz en gaf het stokje over aan Haico van Dijk

Monique Cambon

Haico van Dijk

Bransz: Dansschool sinds 1946

Dansschool Bransz is één van de oudste balletscholen van Nederland. In 1946 begon Theo Bransz in het hotel van zijn ouders in Ede met het geven van balletlessen. Intussen is Bransz natuurlijk meer dan een balletschool en is ook het hotel in Ede ingeruild voor mooie studios in Wageningen, maar aan alles merk je dat deze dansschool een kleurrijk verleden heeft. Lees hier over de mooie historie van Bransz.

 

Theo Bransz

Een 24-jarige zoon van twee hoteluitbaters begon in 1946 zijn eigen balletschool in Ede. Die locatie was niet zijn eerste keus, gaf Theo Bransz toe. Hij vond Ede te weinig artistiek en de Edenaren waren ook niet allemaal even blij met Theo. “In de plaatselijke krant verscheen een ingezonden brief waarin stond dat Ede de duivel had binnengehaald omdat deze jongen aan jonge vouwen les zou geven. Men vond het ook zondig dat kinderen met blote benen dansten”, aldus Theo, die in 2012 is overleden.

Theo had ballet leren dansen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Begin 1940 had hij te horen gekregen dat hij was aangenomen op de Toneelschool van Amsterdam, hij wilde toneelspeler worden. Door het uitbreken van de oorlog vonden zijn ouders het niet verantwoord om hun zoon naar Amsterdam te laten vertrekken. In plaats daarvan ging Theo werken bij het Rijkstextielbureau in Arnhem. In de kelder van dat gebouw was een balletschool gevestigd waar Theo dansles nam.

Zijn eerste dansdocent, Miek Schell, zag Theo’s talent en gaf hem privéles en mooie rollen op balletavonden waarin zij geld inzamelde voor de ondergrondse (verzetsbeweging). Toen mevrouw Schell na enkele jaren naar Amsterdam vertrok, nam Theo in Arnhem lessen bij ballerina Winja Marova, waar hij een gedegen klassieke balletopleiding kreeg. “Daar danste ik vaak met Audrey Hepburn”, herinnerde Theo zich uit die tijd.

In de beginjaren van de Balletschool Theo Bransz, werkte Theo ook aan zijn eigen carrière als danser. Zo ging Theo in 1948 in de leer bij balletgrootheid Olga Preobrajenskaya. Hij reisde er speciaal voor naar Parijs en trainde daar onder meer met de bekende danseres Margot Fonteyn. In diezelfde periode danste hij ook bij het Ballet der Lage Landen, waar hij in contact kwam met gevestigde dansers. Met één van hen, solodanseres Han Rijnbeck, vormde Theo nog jarenlang een prachtig danspaar dat enkele optredens verzorgde voor leden van het Koninklijk Huis en op tournee ging door Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Na zijn carrière als uitvoerend danser mengde Theo zich actief in de cultuurprogrammering in de gemeenten waar hij danslessen gaf: Ede, Wageningen en Apeldoorn. Hij nam zitting in culturele raden en werkte aan zijn eigen balletten en operettes. Ook was hij medeoprichter van de Nederlandse Beroepsvereniging van Danskunstenaars (N.B.D.K.). In 1988 werd Theo Bransz door H.M. de Koningin onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

 

Monique Cambon

In 1985 deed Theo Bransz zijn succesvolle balletschool over aan zijn nichtje Monique Cambon, die toen al enkele jaren jazzballet gaf in de school van haar oom. Jarenlang was ze zelf leerling bij Bransz, in haar jonge jaren behoorde Monique niet tot de meest getalenteerde ballerina’s. Echter in haar tienerjaren ontdekte ze het jazzballet, waar ze zo veel plezier in had en zo goed is was dat ze op haar 22e naar Parijs trok om daar drie jaar lang een opleiding te volgen aan de Open Dansacademie.

Enkele jaren later werd Monique docent jazz en moderne dans bij Bransz. Theo was niet direct gecharmeerd van deze moderne dansstijlen, dus in eerste instantie waren de lessen in Ede, waar Theo nog leiding gaf, geen succes. In Wageningen was echter van het begin af aan grote belangstelling voor de lessen van Monique.

Onder Monique’s leiding werd Dansschool Bransz meer dan een balletschool, en zelfs meer dan een dansschool. Monique zette ook lessen op voor musical. Niet alleen de dansstijl brachten Monique en haar docenten de leerlingen bij, maar ook op zang- en theatertechniek werd geoefend.

Tijdens de jaarlijkse leerlingenavonden voerden leerlingen niet langer alleen bekende klassiek balletvoorstellingen op, maar ook voorstellingen moderne dans, jazzballet en musical. Op deze leerlingenavonden, die sinds de oprichting van de dansschool tot op de dag van vandaag minstens één keer per jaar plaatsvinden, dansen alle leerlingen mee in choreografieën waar in de maanden ervoor hard is gerepeteerd. En altijd in de mooiste kostuums, want ook daar wordt veel aandacht aan besteed.

 

Haico van Dijk

Tegenwoordig wordt Bransz geleid door Haico van Dijk, een ambitieuze danser en choreograaf die is opgegroeid in Wageningen en intussen landelijke bekendheid geniet. In 2010 studeerde Haico af als master of choreography, hierna was hij onder andere docent aan de Fontys dans academie en de Nederlandse Musical academie. Ook was hij 1998 oprichter van breakdancegroep iLLSkiLLs en theatergezelschap 155.

Juist om die reden werd hij in 2014 door Monique Cambon benaderd om haar dansschool, opgericht door haar oom, over te nemen. “Het is belangrijk om in te blijven spelen op de vraag”, zegt ze daarover. “Tegenwoordig willen leerlingen combinaties met hiphop, breakdance en streetdance aan gaan. Dat zijn stijlen waar ik niet voldoende in onderlegd ben.” Haico geeft met zijn achtergrond en visie de dansschool nieuw elan, maar hij benadrukt dat Bransz door zal blijven gaan met klassiek ballet, jazzballet, moderne dans en musical. Bransz beschikt over uitstekende docenten die deze stijlen gepassioneerd weten over te brengen op hun leerlingen.

Bransz heeft al veel talent voortgebracht. Enkele bekende namen zijn Panda van Proosdij, oud-showdanseres en later dansdocent aan de Dansacademie in Rotterdam, actrice en regisseuse Hilde de Mildt, operazangeres Els Bongers, zangeres Eva Cleven van de close harmony groep ADAM en Sophie Boers die in 2013 finalist was bij So You Think You Can Dance.

/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/