Freerunning

Freerunning BRANSZ

Event Hours(7)

 • Maandag

  15:30 - 16:30

  Leeftijd: 6-9
  Docent: Haico van Dijk

 • Maandag

  16:30 - 17:30

  Leeftijd: 10-18
  Docent: Haico van Dijk

 • Woensdag

  15:00 - 16:00

  Leeftijd: 6-8
  Docent: Sebastiaan van Praag

 • Woensdag

  16:00 - 17:00

  Leeftijd: 9-10
  Docent: Sebastiaan van Praag

 • Woensdag

  17:00 - 18:00

  Leeftijd: 11-18
  Docent: Sebastiaan van Praag

 • Woensdag

  18:00 - 19:00

  Leeftijd: Volwassenen
  Docent: Sebastiaan van Praag

 • Zaterdag

  14:00 - 15:00

  Leeftijd: 9-12
  Docent: Sebastiaan van Praag

Wat is Freerunning en wat is Parkour?

Bij freerunning beweeg je je door middel van gymnastische technieken, zoals bijvoorbeeld flips (salto’s) en vaults, over obstakels.

De stad is je jungle. Een bankje alleen om op te zitten? echt niet! Je zoekt continue naar nieuwe manieren om je te verhouden tot je omgeving, ook op plekken waar je al honderd keer bent geweest. Als freerunner ervaar je in elke omgeving het ultieme gevoel van vrijheid, lichaamscontrole en kracht. 

 

Waar bestaat de les uit?

 Bij Freerunning draait het om de 5-F’s: Fun, Freedom, Fitness, Friendship en Fulfilment.

De Gym trainingen zijn erg geschikt om nieuwe of moeilijke elementen binnen een gecontroleerde (maar uitdagende) omgeving aan te leren voordat je deze op straat gaat proberen.

De nadruk ligt tijdens de trainingen op het ontwikkelen van jezelf op fysiek, mentaal vlak. Tijdens de trainingen word je begeleid door ervaren trainers en maak je stap voor stap kennis met alle facetten van freerunning en parkour.

 

Wat is de achtergrond van deze stijl?

Parkour stamt af van een ontsnappingstechniek uit de Vietnamoorlog. Het was een methode van de Franse marineofficier Georges Hébert om zijn rekruten zo te trainen dat ze op elke situatie voorbereid waren. Eén van Héberts rekruten was de Franse turner Raymond Belle. Hij was geinspireerd en legde zich ook na de oorlog toe op het zichzelf zo snel mogelijk van de ene naar de andere plek verplaatsen.

David Belle, Raymonds zoon, nam de interesse van zijn vader over. Op vijftienjarige leeftijd bedwong hij vele obstakels in de omgeving van Lisses. Later werd hij daarin gevolgd door mensen als Sébastien Foucan (bekend als bedenker van freerunning). Een avontuurlijk spelletje tussen vrienden groeide uit tot een ware discipline.

David Belles vriendengroep richtte een groep op: Yamakasi. Deze groep bracht in 2001 ook een gelijknamige speelfilm uit die de wereldwijde hype van freerunning startte.

/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/