nl Nederlands

Dansimprovisatie Bodyrelease

Wat is Dansimprovisatie Bodyrelease?

Bodyrelease zijn bewegingslessen gebaseerd op Releasetechniek en Somatisch bewegen. Dit is een verzameling technieken die in de jaren ’70 zijn ontwikkeld in het veld van dans, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Ook elementen van Mindfulness maken deel uit van de lessen. De lessen bestaan uit actieve en rustige oefeningen op mooie muziek. Ze worden zo gegeven dat plezier in bewegen centraal staat.

Release betekent loslaten van onnodige spanningen om te komen tot de, anatomisch gezien, meest gemakkelijke, minst belastende manier van lichaamsgebruik. Je ervaart rust en ruimte in je lichaam, de energie kan stromen en zorgt dat je niet verkrampt. Door Somatisch bewegen ga je meer voelen in je lichaam.

Het lichaam is opgebouwd uit verschillende systemen zoals bijvoorbeeld botten, spieren, gewrichten, organen en vloeistoffen. Deze dragen ieder op hun eigen wijze bij aan een gezonde manier van bewegen. De oefeningen zorgen dat de werking van elk systeem het best tot zijn recht komt. In beweging en rust ga je steeds meer voelen wat die werking is.

Tijdens Dansimprovisatie Bodyrelease ontwikkel je een goed contact met je eigen lichaam. Je gaat steeds meer voelen wat zich in je lichaam afspeelt: ruimte en beweging die er is, je zachtheid, stevigheid en kracht, de doorstroming, het kloppen, lichtheid, gewicht, spanning, ontspanning, etc. Je laat beweging toe waar het vast zat. Hierdoor maak je je een natuurlijke manier van bewegen eigen en bouw je kracht en samenhang in jezelf op.

Door Mindfulness leer je met meer aandacht in het moment aanwezig te zijn. Hierdoor vermindert stress. Het is een vriendelijke, milde, niet-oordelende manier om je lichaam, je gevoelens en je gedachten waar te nemen. Effect -je voelt je lekker in je vel -je voelt je lichaam beter -je bent rustiger in je hoofd -je ontspant en beweegt makkelijker -je hebt plezier in bewegen -je bent meer gevoelsmatig in contact met jezelf en je omgeving -je zelf genezend vermogen neemt toe -bij veel mensen verminderen rug of nekklachten

 

Waar bestaat de les uit?

De lessen bestaan uit actieve en rustige oefeningen op muziek. Ze worden zo gegeven dat plezier in bewegen centraal staat. Iedereen doet het binnen zijn/haar eigen mogelijkheden. In de les zit een opbouw van oefeningen op de grond naar staand en de afsluiting is weer op de grond. De aandacht wordt wisselend gericht op de beweging/het lichaam en op de waarneming en beleving ervan.

 

Wat is de achtergrond van deze stijl?

Releasetechniek en Somatisch bewegen zijn een verzameling technieken die in de jaren ’70 zijn ontwikkeld in het veld van dans, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling.

 

Helden

Cohen, Mabel Todd, Lulu Sweigard, Joan Skinner

WordPress Security