nl Nederlands

Contact Improvisatie en Floorwork

Contact improvisatie en floorwork

Event Hours(1)

  • Woensdag

    10:45 - 12:00

    Leeftijd: Volwassenen
    Start vanaf 4 deelnemers

Wat is contact improvisatie en floorwork?

Het is geïmproviseerde partnering, door leiden en volgen ontstaat er dans tussen twee mensen. Dit kan heel klein zijn, maar ook (zeker op hoog niveau) acrobatischer omdat er dan meer lift werk bij komt. Zodra je de ‘regels’ van deze dansstijl begint te snappen en steeds beter je eigen lichaam kent en die van een ander, kan er steeds meer. Improvisatie wordt vaak onderschat, maar vergt net zo veel tijd en oefening als alle andere stijlen. Hoe meer skills je hebt, hoe acrobatische, maar ook interessanter je duet kan worden.

Floorwork is een dansstijl die zich bevind op de vloer. Belangrijke elementen zijn rollen en sliden. Hierbij is ontspanning een belangrijk onderdeel, hierdoor wordt het organisch en krijgt het een flow. Ondanks dat het er organisch uitziet, vergt het veel kracht in centre en in de armen. Ook een belangrijk onderdeel is de energie en laagheid van floorwork. Hiermee heeft het elementen van martal art. Hierdoor krijgt het iets heel natuurlijk en ontstaat er flow

Waaruit bestaat de les?

In de les wisselen af en verbinden we deze twee technieken. Doordat ze de zelfde flow hebben, kunnen ze goed gecombineerd worden. Vanuit mijn uitvoerende kant nodig ik de deelnemers uit om vanuit de techniek te gaan werken en te gaan onderzoeken. We gaan technisch rollen, sliden en laag over de vloer bewegen. Hierbij gebruik ik de techniek van Tony Vezich, release the beast. Dus het zal fysiek uitdagend zijn, maar tegelijkertijd zoeken we de ontspanning in het lijf. Het andere deel van de les waar we ons op richten is contact improvisatie. We gaan ons bezig houden met balans, niet-balans gewicht delen, volgen, leiden, vertrouwen in een ander en jezelf, momentum, flow en liften tijdens dans improvisatie. Naast de techniek zal ook het vrij dansen/jam een belangrijk onderdeel zijn om alles wat we geleerd hebben in het vrije veld uit te proberen. We leren om samen te dansen of dat nou in een groep of in contact met een partner is. Het zal een fysieke les zijn dat uitdagend voor het hoofd en lijf zal zijn.

Wat is de achtergrond van deze stijl?

Improvisatie technieken bestaan al wat langer. Steve Paxon en The Judson Church (US) hebben deze techniek en visie bedacht als tegenactie op het modernisme. Ze wilde af van de voorbedachte bewegingen en geforceerde houdingen. Contact improvisatie komt weer voort uit improvisatie. Jörg Hassmann & Daniel Werner zijn grote namen binnen Europa die veel dingen onderzocht hebben en hun kennis delen door heel europa. Floorwork, vertaald is ‘vloerwerk’. Floorwork is een onderdeel van hedendaagse dans. David zambrano is de grondlegger van deze stijl. Zijn techniek wordt flying low and passing trough
genoemd. Hij bedacht deze techniek om de grond anders te gebruiken dan dat daarvoor altijd was gedaan. In ene kon je ook horizontaal dansen en werd er veel meer gevraagd van je armen. Het was een nieuwe manier bewegen. Uit flying low ontstonden verschillende floorwork technieken. Choreografen/docenten hadden een andere visie over floorwork vanwege jaren ervaring en maakte een nieuwe techniek. Mijn inspiratie komt voort uit de techniek ‘release the beast’ van Tony Vezich. Door te ontspannen je juist groter en sneller kan bewegen.