nl Nederlands
jan
27
za
Luilekkerland @ Bibliotheek Wageningen
jan 27 hele dag
Luilekkerland @ Bibliotheek Wageningen | Wageningen | Gelderland | Netherlands

Stel je voor….

Het is nu. Na hard werken ben je er. Zittend op je knieën kijk je terug door de lange tunnel in de Rijstebrijberg. Een donkere herinnering.

Weer overeind zie je iets heel moois. Huizen op de Markt met daken van pannenkoeken. Vensters en deuren van het gemeentehuis van zalm en steur. Een Rijn van limonade en een gracht vol wijn. Honing stroomt woest tegen de berg op. Tegen een van worsten gevlochten hek zitten twee mannen tegen een boom van suikerbrood bij het Schip van Blaauw. Een zit met zijn mond wijd open. Er vliegt een gebraden patrijs naar binnen. De ander smaakt de druppelende honingregen ook lekker. En op een wagenwiel liggen drie vrouwen lekker hun roes uit te slapen.

 

Dit is geweldig. Dit is Wageningen, Lui Lekker Land. Een plaats van harmonie. Iedereen is gelijk, er is nooit ruzie. Er hoeft niet te worden gewerkt. Er wordt gefeest en gedanst. En alles is in overvloed aanwezig.

 

Velen kennen de symbolische voorstelling die verteld kan worden als een utopisch reisverslag, het sprookje van Luilekkerland. In vele verschijningsvormen is er verslag van gedaan. Door de gebroeders Grimm in een sprookje. Ook de Carmina Burana bevat een lied dat er aan refereert.  En denk eens aan het beroemde schilderij van Pieter Breughel. Maar ook Remco Campert heeft er met zijn boek Liesje in Lui Letter land aan gerefereerd. Voorbeelden te over.

 

Luilekkerland (land van → Kokanje)

Sprookjesmotief van een land dat men slechts binnenkomt door zich door een berg van rijstebrij heen te eten, maar waar vervolgens gebraden fazanten de geopende mond binnenvliegen enz.  Men vindt dit motief al in de 5e eeuw v.C. in de Griekse komedie: de beschrijving van de gouden eeuw van → Kronos.

feb
15
do
Holland Dance – Talent On The Move 2018 @ Cultura Ede
feb 15 @ 16:07 – 17:07
Holland Dance – Talent On The Move 2018 @ Cultura Ede | Ede | Gelderland | Netherlands

Op donderdag 15 februari 2018 is de voorstelling Talent on the move van Holland Dance te zien bij Cultura! Wil je naar deze voorstelling? Profiteer dan van de korting voor dansers van Bransz! Wil je met korting naar de voorstelling Talent on the move? Reserveer je kaartje bij Cultura Ede en vermeld duidelijk dat je Branszer bent, dan ontvang je korting op de voorstelling!

Branszers krijgen bij Cultura een korting van € 10,- op een kaartje voor Talent on the move van Holland Dance op donderdag 15 februari 2018. Je betaalt dan geen € 19,- maar slechts € 9,- per kaartje.

Over Talent on the move

Veelzijdig, uitdagend en sprankelend! Vijfentwintig toptalenten van Codarts dansen in nieuwe werken die speciaal voor hen werden gecreëerd én laten u genieten van werk van wereldberoemde choreografen als Jiří Kylián. Een afwisselende avond uit voor danskenners en -ontdekkers.

Een zorgvuldig geselecteerde internationale groep jonge dansers van Codarts Rotterdam – de hotspot voor hedendaagse dans – neemt u mee op een spannende dansreis. Dit uitdagende programma toont niet alleen de veelzijdigheid van deze talentvolle dansers, maar is tegelijkertijd een betoverende collage van stijlen in de choreografie. De sprankelende show heeft alles te bieden: van nieuwe werken die speciaal voor de dansers zijn gecreëerd tot bestaand, wereldberoemd repertoire van topchoreografen.

Ze zijn aanstekelijk, inspirerend en bezitten een ongekend niveau energie. Deze jubileumeditie sprankelt met hoogtepunten, nieuw werk speciaal gecreëerd voor de dansers en bestaand repertoire van internationale topchoreografen. Er worden choreografieën gedanst van onder andere Jiří Kylián, Antonin Comestaz, Joost Vrouenraets en Jarek Cemerek.