Agenda

Nov
28
Tue
I/II/III/IIII ICK | Kris Verdonck @ Junushoff
Nov 28 @ 20:15 – 22:00
I/II/III/IIII ICK | Kris Verdonck @ Junushoff | Wageningen | Gelderland | Netherlands

Een fascinerend spel tussen vier danseressen en een machine.

Choreograaf en beeldend kunstenaar Kris Verdonck transformeert in ‘I/II/III/IIII’ het toneel tot een poppenkast met levende mensen. Vier danseressen van ICK hangen als marionetten in een grote machine. Een solo, een duet, een trio en een kwartet volgen elkaar op in een choreografie van identieke bewegingen. Zijn ze vrij of worden ze gestuurd door de machine? De danseressen moeten kiezen tussen overgave en controle. De beelden die ‘I/II/III/IIII’ oproept, zijn verwarrend en dubbelzinnig: ze herinneren ons aan de witte vogels uit ‘Het Zwanenmeer’, maar ook aan meegesleurde dierlijke karkassen, zwevende engelen en neerstortende mensenlijven. “De evenwichtsoefening tussen menselijke controle en machinale overgave wordt tot het einde volgehouden. Juist dat maakt ‘I/II/III/IIII’ zo intrigerend.”

Dec
2
Sat
Pepernotenjam @ Bransz
Dec 2 @ 12:30 – 17:00
Dec
24
Sun
Kerstvakantie
Dec 24 2017 – Jan 8 2018 all-day
Jan
27
Sat
Luilekkerland @ Bibliotheek Wageningen
Jan 27 all-day
Luilekkerland @ Bibliotheek Wageningen | Wageningen | Gelderland | Netherlands

Stel je voor….

Het is nu. Na hard werken ben je er. Zittend op je knieën kijk je terug door de lange tunnel in de Rijstebrijberg. Een donkere herinnering.

Weer overeind zie je iets heel moois. Huizen op de Markt met daken van pannenkoeken. Vensters en deuren van het gemeentehuis van zalm en steur. Een Rijn van limonade en een gracht vol wijn. Honing stroomt woest tegen de berg op. Tegen een van worsten gevlochten hek zitten twee mannen tegen een boom van suikerbrood bij het Schip van Blaauw. Een zit met zijn mond wijd open. Er vliegt een gebraden patrijs naar binnen. De ander smaakt de druppelende honingregen ook lekker. En op een wagenwiel liggen drie vrouwen lekker hun roes uit te slapen.

 

Dit is geweldig. Dit is Wageningen, Lui Lekker Land. Een plaats van harmonie. Iedereen is gelijk, er is nooit ruzie. Er hoeft niet te worden gewerkt. Er wordt gefeest en gedanst. En alles is in overvloed aanwezig.

 

Velen kennen de symbolische voorstelling die verteld kan worden als een utopisch reisverslag, het sprookje van Luilekkerland. In vele verschijningsvormen is er verslag van gedaan. Door de gebroeders Grimm in een sprookje. Ook de Carmina Burana bevat een lied dat er aan refereert.  En denk eens aan het beroemde schilderij van Pieter Breughel. Maar ook Remco Campert heeft er met zijn boek Liesje in Lui Letter land aan gerefereerd. Voorbeelden te over.

 

Luilekkerland (land van → Kokanje)

Sprookjesmotief van een land dat men slechts binnenkomt door zich door een berg van rijstebrij heen te eten, maar waar vervolgens gebraden fazanten de geopende mond binnenvliegen enz.  Men vindt dit motief al in de 5e eeuw v.C. in de Griekse komedie: de beschrijving van de gouden eeuw van → Kronos.

Feb
25
Sun
Voorjaarsvakantie
Feb 25 – Mar 5 all-day
Mar
30
Fri
Goede Vrijdag (geen lessen)
Mar 30 all-day
Apr
2
Mon
Paasmaandag (geen lessen)
Apr 2 all-day
Apr
27
Fri
Mei vakantie
Apr 27 – May 10 all-day
May
20
Sun
Pinksteren (geen lessen)
May 20 – May 21 all-day
Jul
1
Sun
Zomervakantie
Jul 1 – Sep 2 all-day